duminică, 4 mai 2014

Sfinții voievozi și martirii vor să vadă lupta noastră


Am surzit! Am surzit și peste ochi ni se așază voit o cârpă străvezie prin care vedem din ce în ce mai puțin. Mii de ani, strămoșii noștri au trudit, s-au bucurat și au murit pentru pământul pe care trăim noi astăzi. Au știut și au spus din tată-n fiu prin veacuri că vechea Dacie este tărâmul cel mai frumos și cel mai bogat al lumii. Că Ceahlăul, dealurile Târgoviștei, orașele mai vechi sau mai noi, Munții mari de piatră din vremurile de-nceput sunt ale noastre și avem poruncă sfântă să le dăm, întregi, copiilor noștri.

Națiile mari ale lumii își slăvesc eroii și învățații așa cum se cuvine. Îi ascultă, îi poartă cu ei, se sfătuiesc și împreună merg spre Lumină! În discursurile sale, președintele Statelor Unite vorbea despre direcțiile stabilite de către George Washington la 1789. În Anglia, am întâlnit copii care-mi vorbeau despre curajul și viziunea lui Winston Churchill. În Japonia, șirul împăraților stă și astăzi strajă codului divin pe care-l transmit întocmai “supușilor”. Așa se păstrează buna rânduială! Altfel nu-i chip!

Noi? Am surzit! Nu mai auzim nici poruncile celor din veac, nici cântecele lor, nici bucuria, nici jalea. Și mai întâi de toate nu mai pricepem sfaturile lor pământești. Cine să ne îndrume pașii pe calea lungă și neștiută a istoriei? Pustnicii cei înțelepti, voievozii sfinți și luptătorii fără frică de moarte ne vorbesc, ne vorbesc fără oprire și se smeresc în ceruri de neștiința noastră. Unii mai aprigi, cum a fost Vlad-Vodă sau uriașul Mihai nu mai rabdă și strigă la noi! Și noi mergem mai departe surzi, către neființa neamului și către risipirea minunatei Grădini a Maicii Domnului căreia pământenii îi zic România.

Haideți să ne deschidem iarăși sufletele către vorbele lor, să ne înhămăm toți la munca cea de sus și cea de jos a Țării! Să deschidem ochii, dar mai ales sufletul! Să nu fim tocmai noi blestemul României! Numai așa va fi bine în Țara noastră pentru noi și pentru cei ce vor veni! Va fi tare bine! Dumnezeu să ne ajute!

Vasile Lupașc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu